Šampanjac je bijelo pjenušavo vino nastalo u pokrajini Champagne. Danas postoje razne varijacije bijelog pjenušavog vina, a prva osoba koje je sasvim slučajno napravila prvo pjenušavo vino je redovnik Dom Perignon. 

Bollinger je francuska šampanjska kuća koja proizvodi pjenušava vina iz pokrajine Champagne. Bollinger datira iz davne 1585. godine. Nakon smrti Jacquesa Bollingera njegova supruga preuzima posao te ga proširuje. Lily je napravila brend Bollinger poznatim tako što ga je promovirala putujući svijetom.

Pijem ga kad sam žedna, kad sam sretna i kad sam tužna. Ponekad ga pijem i kad sam sama. Kada imam društvo smatra se obaveznim. Pijem ga kad nisam gladna i kada jesam. Inače, nikad ga ne diram osim ako sam žedna.

Lily Bollinger

Taittinger obitelj vodi šampanjsku kuću skoro jedno stoljeće. Težnja k izvrsnošću im je primarna misija. Imati obiteljsko ime kao brend predstavlja veliku obavezu i odgovornost svake minute.

Šampanjac je najbolji način da se kaže Volim te! na bilo kojem jeziku.

Clovis Taittinger

Louis Roederer je jedna od rijetkih nezavisnih šampanjskih kuća. Kada je Louis Roederer naslijedio šampanjsku kuću, esteta i poduzetnik imao je vizionarski pristup, da obogati svoje vino s ciljem savladavanja svake faze kreacije vina. Kreirao je vino unikatnog stila, karaktera i okusa. Dok su druge kuće kupovale grožđe, on je njegovao svoje vinograde. Njegov vodeći princip je bio taj da izvrsno vino ovisi o kvaliteti tla, a strast za tradicijom, lukava vizija budućnosti su dovele do čvrste reputacije kuće Louis Roederer.

Veuve Clicquot je francuska šampanjska kuća čiji je osnivač François Clicquot. Madame Clicquot je kćer baruna Nicolasa Ponsardina. Zbog socijalnog okruženja u kojem je odrasla stekla je visoko obrazovanje, vezano za tradicionalne i moralne vrijednosti vremena u kojem je živjela. Udala se 1798. za osnivača šampanjske kuće Veuve Clicquot koji joj je prenio svoje znanje i strast o trgovini i izradi šampanjca. Nakon smrti muža preuzela je kormilo obiteljskog poduzeća te nastavila posao. Odlučno i odvažno vodi kuću šampanjca u vremenu kada ženama nije mjesto u poslovnom svijetu. Beskompromisna u pogledu kvalitete svojih vina, Madame Clicquot je stvorila prvi šampanjac u mješavini rosea. Zvali su je velika dama šampanjca, a moto ove šampanjske kuće je “Jedna kvaliteta, vrlo prva.”

Foto:Unsplash