Bao Bunsi su vrsta kineskih peciva koja se kuhaju na pari. Poznati su kao baozi, a rade se od kvasca i pšeničnog brašna. Punjene se s povrćem ili mesom. Ova pufasta peciva su tradicionalna kineska ulična hrana, a danas će se rijetko pronaći meni u azijskim restoranima bez Bao Bunsa. Također se poslužuju umjesto kruha za predjelo. Neke arijacije uključuju i slatke nadjeve ili čak pastu od crvenog graha.

bao buns

Uspon azijske kuhinje

Interes za isprobavanjem novih okusa, ali i nepoznatih jela je sve veći, a azijska kuhinja radi umami okusa koji je nepoznat, a ukusan postaje se popularnija i popularnija. Posljednjih godina ulična hrana postaje sve popularnija, što zbog dostupnosti, a što zbog pristupačnosti. Bao Bans peciva su savršena opcija za uličnu hranu jer je lako jesti u pokretu, a peciva se mogu puniti sa raznovrsnim ukusnim sastojcima. Kao i s mnogim drugim kulinarskim trendovima, društvene mreže su pomogle u širenju svijesti i povećanom zanimanju za parena peciva. U fusion kuhinji parena peciva dolaze u raznim varijacijama kao što je hamburger i tacos kako bi se približili široj publici.

bao buns

Postoje razne varijacije Bao Bans peciva neke od njih su:

Char siu bao: Ovo je klasičan kantonska Bao Bans punjen svinjetinom s roštilja. Jedna je od najtradicionalnijih i najomiljenijih vrsta.

Bao Buns s povrćem: Mnogi se ljudi odlučuju za vegetarijansku verziju ove peciva kuhane na pari, koja se puni raznim povrćem poput mrkve, kupusa i gljiva.

Bao Bans s pekinškom patkom: Ovo je popularna varijanta bao peciva, punjena mesom pekinške patke i mladim lukom.

Lobster Bao Buns: pecivo je napunjeno mesom jastoga i malo maslaca ili aiolija.

Custard Bao Buns: slatka verzija peciva punjena slatkom kremom ili pastom od crvenog graha.

 

Gdje u Zagrebu pojesti fine Bao Banse?

Soi Fusion

Izakaya

Kai Street

Foto: pexels, instagram