Matcha je vjerojatno najpopularniji čaj koji se danas priprema na različite načine. Od omiljenih napitaka koji mogu i zamijeniti kavu, pa sve do slastica. Taj fini prah se proizvodi od mladih listova čajevca te se kvaliteta prepoznaje o boji. Matcha prah koji je izuzetno zelene boje je najkvalitetniji i najčešće se konzumira kao napitak, dok se matcha prah koji se zelenkaste do svijetlo zelene boje koristi za pripremu slastica, čokolade ili kao začin. Izvorno potječe iz Japana. Također sadrži i antioksidanse, reducira stres, poboljšava koncentraciju, poboljšava imunitet.

Kako napraviti matcha latte?

  • 1 šalica zobenog mlijeka
  • 1 čajna žličica matcha praha
  • 1 čajna žličica agavinog sirupa
  • po želji sirup od vanilije

 

Priprema:

Matcha prah se pomiješa s malo vruće vode pomoću bambusove pjenjače koja se dok ne postane pjenast. Tradicionalna metoda uključuje korištenje zdjele zvane i bambusove lopatice zvane za mjerenje matche.  U čašu se stavi agavin sirup i sirup od vanilije. Doda se toplo ili vruće zobeno mlijeko koje se prethodno može promiješati s pjenjačom za mlijeko. Zatim se doda pjenasta matcha smjesa.

Matcha nije samo napitak, već je i kulturni simbol s bogatom poviješću i širokim rasponom kulinarske primjene. Da li se uživa u matchi zbog ceremonijalnog značaja, posebnog okusa ili zdravstvenih benefita popularnost joj je sve veća, a već dolaze i nove kombinacije napitka koji čak uključuju i sezonsko voće kao na primjer jagode.

matcha latte
matcha latte

Foto: pexels, instagram

Trend: Crop Košulje

Ovo proljeće na redu su crop košulje. Zara ima sjajne modele, a odlične su u kombinaciji sa suknjama i...

Inspiracija: Žuta Manikura

Proljetna manikura je razigrana te odražava i živu energiju sezone. Također uključuje i prozračnije i veselije boje. Žuta boja...