turracher hohe

Bavite li se planinarenjem rekreativno iz hobija ili ste ozbiljan planinar, u oba slučaja bitno je imati odgovarajuću opremu za planinarenje, a i biti spreman na vremenske uvjete. Koji ponekad mogu biti iznenađujući.

Ako se odlučite za ljeto u planinama svakako je potrebno imati odgovarajuću uniformu koja savršeno služi. Neke odjevni predmeti su naprosto potrebni jer je u planinama znatno niža temperatura, između 7 i  18 °C, a ponekad padne i kiša. U drugom slučaju ako bude sunčano lako se šuškavac ili flis pospremi u ruksak. Materijali su vrlo lagani tako da nisu teški za nositi. Odabrali smo odjeću, ali i obuću za planinarenje koja je prigodna za ljetne uvjete na planinarenju.

Uniforma za planinarenje:

1.Jakna za planinarenje od flisa 

Lagana jakna od flisa idealna je za zaštitu od hladnoće, te je vrlo lagana i ugodna  za nošenje, ali i lagana za održavanje. Za planinarenje idealna. Čak ima i dva džepa koji se lako zakopčaju. Praktičan model sa cifom koji je po potrebi lako spremiti u ruksak.

JAKNA ZA PLANINARENJE MH900 OD FLISA TANKA ŽENSKA BORDO CRVENA
2. Majca za planinarenje

Vrlo lagana majca ugodna za nošenje. Sastav je 75% poliamida, a i brzo se suši.

3. Tajce za planinarenje

Ovisno o temperaturi i vremenskim uvjetima u planinama tajce su sasvim ugodne za planinarenje.

talc
4. Ruksak

Uvijek je dobro imati ruksak na planinarenju. Za vodu i snack ili ako je potrebno flis pospremiti.

5. Čarape

Koliko god banalno zvuči, ali potrebno je imati odgovarajuće čarape. Ne smije biti preniske, a i čarape koje su adekvatne za planinarenje prevenirat će žuljeve.

6. Šilterica

Za zaštitu od sunca, šilterica je nužna te ju je potrebno imati na planinarenju.

7. Hlače za planinarenje

Za niske temperature ili kišovito vrijeme hlače namjenjene za planinarenje su izvrstan odabir. Posebno hlače koje se brzo suše.

8. Tenisice za planinarenje Salomon

Kod obuće za planinarenje je bitno da je udobna, da ne žulja te da ne promače.

9. Šuškavac

Nenadani pljusak nije baš zgodan usred planinarenja, a kišobran bas i nije praktičan. Jedan šuškavac bi se uvijek trebao naći u ruksaku za svaki slučaj.

Foto: dechatlon.hr, glami.hr