Kasna jesen je izvrsna za razne plodove mora. Lignje, škampi, listovi.. Kasna jesen 2020 idealna je za večere kod kuće jer su vani razno, razna socijalna distanciranja. Idealan menu za očaravajuću večeru u dvoje jesu živi kasnojesenski škampi i blitva a la mediterraneo. Za dvoje je potrebno 1 kg škampi, vezica blitve, 2 srednja krumpira, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar, lovorov list i bijelo vino. Večera se priprema paralelno.

Priprema blitve:

Krumpir narežite na kockice te stavite kuhati 10 minuta te stavite sa strane. Krajeve blitve odrežete, a ostatak bijelih dijelova narežite na kockice te uz malo nasjeckanog češnjaka pirjajte 5-6 minuta. Nakon što su bijeli dijelovi omekšali, dodajte listove blitve narezane na trakice. Kada uvenu, dodajte krumpir i malo vode u kojoj se kuhao. Posolite i popaprite te zajedno krčkajte 10-ak minuta.

Priprema škampi:

Zakuhajte vodu u koju ste stavili peršin, češnjak, lovorov list i malo papra u zrnu.

Čim ste dodali krumpir u blitvu tada paralelno u lonac u kojem se kuha voda sa sastojcima za škampe dodate škampe koje kuhate 5 minuta od kad voda zakuha. Dok se kuhaju škampi, kuhačom ili nekim drugim pomagalom druckate blitvu i krumpir. Nakon 5 minuta ocijedite škampe ( vodu u kojoj su se kuhali spremite za budući rižoto).

Blitvu i škampe servirajte na topli pladanj, malo popaprite, poškropite maslinovim uljem i servirajte vruće. Uz ovo jelo fantastično se slaže dobar šampanjac ili neko suho dalmatinsko vino.

Uživajte svim čulima u ovoj božanstvenoj večeri!