Kasna jesen je izvrsna za razne plodove mora kao što su lignje, škampi, listovi. Idealan menu za očaravajuću večeru  jesu živi kasnojesenski škampi i blitva a la mediterraneo. Priprema blitve:

Krumpir narežite na kockice te stavite kuhati 10 minuta te stavite sa strane. Krajeve blitve odrežete, a ostatak bijelih dijelova narežite na kockice te uz malo nasjeckanog češnjaka pirjajte 5-6 minuta. Nakon što su bijeli dijelovi omekšali, dodajte listove blitve narezane na trakice. Kada uvenu, dodajte krumpir i malo vode u kojoj se kuhao. Posolite i popaprite te zajedno krčkajte 10-ak minuta.

Priprema škampi:

Zakuhajte vodu u koju ste stavili peršin, češnjak, lovorov list i malo papra u zrnu.

Čim ste dodali krumpir u blitvu tada paralelno u lonac u kojem se kuha voda sa sastojcima za škampe dodate škampe koje kuhate 5 minuta od kad voda zakuha. Dok se kuhaju škampi, kuhačom ili nekim drugim pomagalom druckate blitvu i krumpir. Nakon 5 minuta ocijedite škampe ( vodu u kojoj su se kuhali spremite za budući rižoto).

Blitvu i škampe servirajte na topli pladanj, malo popaprite, poškropite maslinovim uljem i servirajte vruće. Uz ovo jelo fantastično se slaže dobar šampanjac ili neko suho dalmatinsko vino.