Cortado je vrsta kave koja potječe iz Španjolske i popularna je u mnogim zemljama španjolskog govornog područja. Dobiva se miješanjem jednakih dijelova espressa i toplog mlijeka kuhanog na pari. Riječ “cortado” na španjolskom znači “rezati”, što se odnosi na tehniku “rezanja” ili “razrjeđivanja” espressa mlijekom.

Cortado je poznat po svom odvažnom okusu espressa, jer se mlijeko dodaje u manjoj količini u usporedbi s drugim napitcima od kave na bazi mlijeka. Često se poslužuje u maloj čaši ili šalici bez ikakvih dodatnih aroma ili preljeva.

Za pripremu cortada, espresso kava se ulije u malu čašu ili šalicu, a zatim se u espresso doda jednaka količina mlijeka na pari. Rezultat je uravnotežen i gladak napitak od kave koji ima bogatstvo espressa s kremastim mlijekom, ali u manjem i koncentriranijem obliku nego latte ili cappuccino.

kava cortado

Gdje popiti cortado kavu?

Cortado je izvrstan izbor ako uživate u okusu espressa, ali preferirate blaže i kremastije iskustvo od prave doze espressa. To je izvrsna opcija za ljubitelje kave koji traže uravnoteženu i manje mliječnu alternativu latte ili cappuccinu. Izvrsna se može popiti u Cogito Coffee.

kava cortado

foto: pexels, instagram