Camembert je mekani, kremasti sir od kravljeg mlijeka koji potječe iz regije Normandije u Francuskoj. To je vrsta Brie sira i sličnog je okusa i teksture, ali je obično manji i ima jači, oštriji okus. Camembert se tradicionalno proizvodi u malim okruglim kotačima promjera 8-10 cm i debljine 3-4 cm. Sir odležava najmanje tri tjedna, a obično se poslužuje na sobnoj temperaturi. Savršen je izbor za predjelo.

sir

Kako pripremiti Camembert sir?

Sir Camembert može se pripremiti na mnogo načina, a može se poslužiti na razne načine. Evo nekoliko ideja:

Sir Camembert može se poslužiti kao stolni sir. Potrebno ga je izvaditi iz hladnjaka oko sat vremena prije posluživanje kako bi se zagrijao na sobnoj temperaturi. To će omogućiti da se okusi potpuno razviju, a sir će se lakše razmazati. Sir je potrebno narezati na kriške te se na pladanj za serviranje dodaju krekeri, voće ili kruh.
Sir Camembert je izvrstan i pečen. Pećnicu je potrebno zagrijati na 200°C. Sir se stavi u posudu ili lim za pečenje te se peče 10-15 minuta, dok sir ne omekša. Sir poslužite vruć s tostiranim kruhom za umakanje ili krekerima.
Za pripremu jednostavnog i ukusnog predjela, narezani sir može se posipati sa raznim sjeckanim orašastim plodovima, suhim voćem, medom ili džemom. Može se koristiti i na grilanoj piletini ili odresku ili koristiti u raznim jelima kao što su omleti, quiche ili umaci za tjesteninu.
Bez obzira na način posluživanja, Camembert sir je ukusan i svestran dodatak svakom obroku.

sir camembert
sir
sir

foto: pexels.com