Imate li je? Što uopće vlastita razvojna strategija (poslovnog, profesionalnog i/ili prodajnog) ustvari je?

Vlastita razvojna strategija bi trebala biti dugoročni cilj koji imamo za sebe i svoj poslovni razvoj, a koji bi nam trebao odgovoriti na temeljno pitanje – gdje se vidim za, odnosno gdje ću biti za pet godina? U vrlo pojednostavljenom obliku radi se o malim, ali vrlo važnim dijelovima koji stvaraju veliku sliku o tome kako ću ja(ili moj biznis odnosno tvrtka ako translatiramo na taj nivo) izgledati za nekoliko godina. Najčešće svatko od nas u nekom trenutku napravi i osmisli dobru vlastitu strategiju prodajno-poslovnog razvoja, ali praksa nam pokaže da se većina toga nikada ne ostvari. Kao alibi često ćemo reči „život“, „peh“, „kriza“….no to je samo budimo brutalno iskreni prema sebi izgovor za vlastito nedjelovanje!Na pitanje zašto je to tako tj. zašto nam je provedba pravilno donošene strategije toliko zahtjevna i loša nema jedinstvenog odgovora, ali je daleko najčešći i možemo ga, maltene uzeti kao pravilo, taj da ne znamo sprovesti samu strategiju.Kada ovu premisu podignemo na nivo firme tada vrlo često vlasnik ili uprava donesu izvrsnu strategiju, ali je u provedbi spuste na razinu srednjeg managementa i tada dolazi do problema u provedbi jer srednji management jednostavno nije sposoban ili spreman na postavljene mu zahtjeve!

Na našem osobnom nivou mi također spustimo provedbu strategije našem „srednjem managementu“, a on je u tom slučaju – navike, standardni obrasci ponašanja, zona komfora, svakodnevne obaveze, rad 09 – 17 i svi oni ostali, bezbrojni kamenčići iz mozaika traženja izgovora i alibija (krećem od sutra, vježbam od sutra, prestajem pušiti 01.01…). Na našem osobnom nivou naše strategije su nam, ili bi barem bi trebale biti, jasne kako emotivno(srce) tako i u glavi(racio) gdje sam svjestan što i kako moram napraviti da bi došao do željenog cilja. U velikoj većini slučajeva padamo u samoj izvedbi. Ne odradimo. Zabušavamo. Lijeni smo. Loš nam srednji management koji sam gore opisao…

E sada, uspješni pojedinci(vrijedi i za tvrtke)imaju, i to bez iznimke, strategiju. Neki čak i napisanu. Mnogi nemaju napisane, ali je imaju u glavi i to vrlo jednostavno možete provjeriti sami za sebe – komad A4 papira, olovka i 15 minuta vremena. Ono što ste napisali vaša je strategija poslovno-privatnog razvoja za narednih 3-5-10 godina. Nemate li je onda ste totalni poslovni amater i „just another brick in the wall“!

Na razvoj svoje poslovne strategije direktno utječete učenjem. Učenje i nove spoznaje su apsolutni motor znanja koji uz vlastitu individualnost daju pravu formulu i poslovnog i cjelokupnog životnog uspjeha. Budite svoji, budite autentični i nemojte kopirati nikoga. Iz takve jednostavnosti koja je potkrepljenja znanjem iz područja vašeg poslovanja bit ćete izuzetni. Svi danas raspoloživi resursi za učenje- knjige, internet, radionice, razna događanja naprosto su kao mitski grad Eldorado, zlatni izvor iz kojeg možemo crpiti snagu za vrhunske rezultate. Investirajte u sebe, poboljšajte svoja poslovna znanja, postanite bolji i razvit ćete se do neslućenih visina.

Autor članka: Igor Belošić, MBA, MSc. Deputy General Manager Sun Chemical Vienna

Foto:Pexel