Ekspolzija s bannerima koji ometaju čitanje željenih vijesti postaje sve više i više iritirajuća za aktualnog čitatelja. Da li nam nedostaje vrijeme kada smo čitali najdraže portale, blogove samo jednim klikom na poveznicu koja nam je otvorila sadržaj? Možda..

Prosječan klik na bannere je 1%, što znači da 99% čitatelja uopće se ne trudi niti kliknuti na banner. Danas korisnici imaju mogućnost blokiranja reklame pomoću aplikacije kao što je AdBlock. No, u svakom slučaju korisnici pretražuju proizvode ili usluge koje ih interesiraju i žele ih kupiti. Ponekad treba i informirati potrošače o fantastičnim proizvodima koji se nalaze na tržištu. Živimo u konzumerističkom društvu i dok postoji interes za kupnju postojat će i marketinške aktivnosti. Otišlo se možda u ekstrem sa bannerima, međutim postoji način oglašavanja koji se koristi, a suptilno prikazuje određeni proizvod ili uslugu na nenametljiv način. Radi se o native oglašavanju. Vjerojatno se pitate kako marketing može uopće biti nenametljiv? Svrha je ionako da se dramatično poveća prodaja. Native oglašavanje je plaćeni sadržaj koji se uklapa u sadržaj koji je već postojeći na web stranici te donosi određenu dodatnu korist ciljanoj publici. Bitno je čitatelju pružiti konkretan sadržaj.

kreiranje zdrave veze između oglašivača, izdavača i krajnjeg korisnika

Kada spominjemo native oglašavanje radi se o sponzoriranom sadržaju koji je objavljen na digitalnom magazinu. Jedan je od najčešće korištenih marketinških, možemo reći tehnika za informiranje čitatelja o lepezi proizvoda ili usluga koje ga zanimaju i ima potrebu kupiti, a ne bi pročitao članak, ukoliko postoje određeni ometači kao što su banneri te napušta web mjesto glavom bez obzira. Native oglašavanje bi trebalo biti uklopljeno u pozitivno korisničko iskustvo. Potrebno je kreirati zdrav odnos između oglašivača, izdavača i krajnjeg korisnika. Kao što pozitivno korisničko iskustvo daje dodanu vrijednost samom potrošaču, tako i zadovoljan potrošač daje dodanu vrijednost brendu koji se promovira.

Foto: Pexels