Razgovarali smo s mladom flautisticom Ivanom Mišić. U  intervju-u podjelila je s nama kako je sve počelo s njezinom karijerom u svijetu klasične glazbe.

  • Kako si otkrila svoju ljubav prema flauti?

Zapravo nisam otkrila svoju ljubav prema flauti, flauta je nekako pronašla mene kao što duša odabere tijelo u kojem će živjeti, tako je meni bilo sa flautom. Jedno jutro kada sam imala 9 godina, samo mi se  ta riječ flauta pojavila u glavi i tada sam znala da slijedeće što želim je naučiti svirati taj božanski instrument i vidjeti uopće što je to, tako da je to bila neka vrsta vizije ili budnoga sna.

  • Obično rasplačeš na svojim nastupima dio publike emotivnim nastupom, kako to uspijevaš?

Kada vidim rasplakana lica nakon koncerta, to mi je najjači aplauz koji mogu dobiti nakon izvedbe, jer mi je to znak da sam nekome u barem maloj mjeri i barem za taj trenutak, promijenila život svojim nastupom, to mi jako puno znači. Ponekad, ne uvijek, kada nastupam zna mi se dogoditi jedan prekrasan osjećaj u kojem ne znam gdje se nalazim i glazba samo teče, i uspijem se stopiti sa svim emocijama koje želim prenijeti publici koja se tada nalazi u dvorani. Takve nastupe mogu postići samo onda kada je tu prisutna metoda pripreme Stanislavski – perfektno navježbana skladba rezultira izvođenjem sa lakoćom kada se između publike i izvođača stvara nevidljiva spona koja prelijeva emocije u oba smjera. Za takav događaj potrebno je puno marljivog vježbanja, fokusa i koncentracije, ali na kraju se isplati.

  • Što te najviše inspirira?

Inspiraciju pronalazim u skrivenim i najčešće jedva primjetnim detaljima iz prirode i ljudskih ekspresija te ponašanja.

  • Koliko ti treba vremena za kvalitetnu pripremu nastupa?

Ovisno o težini i dužini skladbe, ako svaki dan vježbam predano i fokusirano, mogu savladati skladbu u dva tjedna, da bi bila dovoljno dobro pripremljena za nastup, ali za čarobnu izvedbu potrebno je ‘dotaknuti prstom svemir’, istraživati i tišinu i glazbu, tražiti prave boje za određene glazbene momente, pronaći adekvatne vizualizacije. Ima jako puno elemenata u izvođenju glazbenog djela koji se mogu beskonačno istraživati. Zato je glazba toliko zavodljiva i glazbenicima je vrlo lako odlutati u svijet mašte, jer u glazbi je sve moguće. Za neke skladbe jedan život nije dovoljan, da bi se shvatila kompleksnost skladanja, te da bi seosjetila prava atmosfera koja se želi postići. Na dan koncerta vježbam 60 minuta i ostatak dana provodim u opuštanju i svjesnome disanju.